Masterplan voor een toekomstbestendig rijnsweerd

Opdrachtgever: Stichting kantorenpark rijnsweerd (SKR)

Uitdaging

In 2018 heeft de Stichting Kantorenpark Rijnsweerd (SKR) samen met de gemeente Utrecht een Ambitiedocument opgesteld voor de doorontwikkeling van het kantorenpark. Sindsdien zijn diverse initiatieven door partners opgepakt en uitgevoerd. De SKR wil nu, samen met de partners in het gebied, een Masterplan opstellen voor de doorontwikkeling naar een toekomstbestendig kantorenpark.

Adviesbureau Kragten en Urban Matter Concepts zijn door de SKR gevraagd om tot een gedragen, toekomstbestendig Masterplan voor de herontwikkeling van Rijnsweerd te komen. Met als belangrijkste uitgangspunt: Het creëren van draagvlak bij vastgoedeigenaren en gebruikers voor het Masterplan met een concreet Uitvoeringsprogramma. Waar Kragten voornamelijk verantwoordelijk is voor de inhoudelijke en visuele ontwikkeling van het masterplan, is Urban Matter aan zet om door middel van participatie het draagvlak te realiseren.

Aanpak

Vanwege het belang van draagvlak is gekozen voor een sterk participatieve aanpak. Voor de ontwikkeling van het masterplan en uitvoeringsprogramma ondernemen we de volgende stappen:

  1. Startoverleg: scope en stakeholders

  2. Behoeften in beeld: desk research, interviews met huurders, enquête onder gebruikers, workshops met eigenaren

  3. Opstellen Masterplan (inclusief feedbackronde eigenaren)

  4. Uitwerken Ontwikkelrichtingen

  5. Opstellen Uitvoeringsprogramma: in gesprek over concrete projecten en kansrijke werkgroepen

Resultaat

Het resultaat is één verbindend plan, een gezamenlijke stip op de horizon: het Masterplan voor een bloeyend Rijnsweerd. Dit Masterplan schetst een toekomstbeeld waar de belangen van alle verschillende stakeholders in terugkomen. Het Masterplan biedt een dynamische en adaptieve strategie dankzij de drie ontwikkelrichtingen. De ontwikkelrichtingen kunnen worden gelezen als opeenvolgende stappen met elk een eigen karakter:

  1. Stedelijke snelweg kantoorlocatie: Versterking van kernkwaliteiten en toevoegen van kwaliteit door laagdrempelige initiatieven.

  2. Stedelijke overgangslocatie: Een bredere focus en betere verbindingen met de binnenstad en omliggende gebieden zorgen voor een mix van functies en doelgroepen.

  3. Bloeyende locatie: Een park waar ook gewerkt kan worden. Een levendig gebied met ruimte voor sport, wonen, voetgangers en fietsers. Een plek waar kantoren verbonden zijn met de natuur, met elkaar en met de binnenstad.

In aanvulling op het Masterplan hebben we een Uitvoergingsprogramma opgesteld. Het Uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van concrete projecten en organisatievormen die nodig zijn om tot het gewenste resultaat te komen. Strategische samenwerking is het uitgangspunt, met o.a. het vormen van kansrijke thema-werkgroepen. We adviseren om allereerst een ‘coalition of the willing’ op te richten om de aanwezige investeringsbereidheid te benutten en verder aan te wakkeren.