Onze Concepten

 

De nieuwe ontmoetingsplek die welzijn in de wijk bevordert via verbinding, verduurzaming en ondernemerschap.

Maar noem het gerust de nieuwerwetse zoete inval. Of de huiskamer voor de wijk. Sociio is het allemaal, én meer!

Het is dé circulaire wijkhub voor ondernemers en de lokale gemeenschap, waar sociaal-maatschappelijke vraagstukken samen worden beslecht, waar creatieve ideeën het licht zien en waar eenzaamheid dooft.

Gemeenschapszin, verbinding en welzijn zijn dan ook de belangrijkste drivers van dit wijkconcept, dat zowel fysiek als online te bezoeken is.

Sociio is een coproductie tussen Mirjam Schmüll en Stef Weekers. De integrale benadering biedt ruimte aan verschillende soorten programma’s en functies. Denk aan werk- en vergaderplekken, (dag)horeca en aanbod van preventieve zorg. Het maakt het mogelijk om met bewoners, gebruikers én bestuurders van een wijk een nieuw lokaal ecosysteem op te zetten, waarin iedereen een stem heeft en een rol kan krijgen. Een fijne voedingsbodem voor nieuwe ontmoetingen, verduurzaming en andere verbeteringen.

Als katalysator brengt Sociio niet alleen de wijk samen, het brengt de wijk ook samen verder.

 
 

Dé partner voor het herbestemmen van religieus erfgoed naar een nieuwe maatschappelijke functie.

Nederland is geen gelovig land meer’, concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau in 2022. Dit kan je wat kort door de bocht vinden, maar de gevolgen zien we wel degelijk. Door de aanhoudende secularisatie komen steeds meer kerkgebouwen leeg te staan. Tot verdriet én bezorgdheid van de eigenaren die daardoor kampen met exploitatieproblemen, wat niet zelden leidt tot sluiting of sloop van een kerkgebouw. Zodra kerkdeuren zich definitief sluiten, heeft dat direct invloed op de leefbaarheid in die wijk. En met het kerkgebouw verdwijnt dan ook een essentiële functie voor de sociale vitaliteit in de buurt er omheen.

Om die sociaal-maatschappelijke functie van religieus erfgoed zoveel mogelijk veilig te stellen, heeft Urban Matter samen met Respace (circulaire inbouwsystemen) en Kastanje (vastgoedbeheer)  kerkherbestemmen.nl opgezet: dé plek waar eigenaren van kerkgebouwen terecht kunnen om een nieuw financieel gezond exploitatieplan te ontwikkelen, en te realiseren.

Door samen in te zoomen op de wijk en de behoeftes die er leven, kunnen we een toekomstbestendig en rendabel plan ontwikkelen, waarmee we de zo belangrijke leefbaarheid in de wijken borgen.

 
Schermafbeelding 2023-06-05 om 15.56.21.png

Een aanpak voor betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid in sociale wijken.

Ieder mens is gelijkwaardig en heeft recht op een gezond en prettig thuis. In onze visie is vitale wijkontwikkeling hierbij de basis. Maar hoe realiseer je dit in een context van opeenstapelende uitdagingen? Met onze aanpak '𝐯𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐣𝐤𝐞𝐧' helpen we hier een handje bij. We focussen we op drie pijlers:

1. Vitaal in strategie💡
2. Vitaal in de wijk 🏡
3. Vitaal verdienen💲

Zo werken we met gemeentes, corporaties en maatschappelijke partners om leefbaarheid in deze wijken te bevorderen met een gedragen impactstrategie, benutten van lokaal sociaaleconomisch kapitaal in de wijk en een maatschappelijke business case. Een aanpak dus voor maatschappelijke én financiële groei.